Bergamot Olie

$31.00$98.00

Merk: Nefertiti for natural oils and herbs
Land van herkomst: Egypte
Botanische naam: Citrus Bergamia
Familie: Rutaceae
INCI: Citrus aurantium bergamia (Bergamot) Olie
Gebruikte delen: schil
Extractiemethode: stoomdestillatie
Geur: licht citrusachtig met bloemige tonen
Uiterlijk: groen tot groenachtig geel
Fysische toestand: vloeibaar
Natuurlijk: ja
Zuiverheid: 100% puur
Certificaten: ISO & MSDS
Samenstelling: pure aroma olie
Verzending: berekend bij het afrekenen

Need Help? Contact Us via WhatsApp
50 ml
$31.00
125 ml
$58.00
250 ml
$98.00
Wissen
Artikelnummer: Niet beschikbaar Categorie:
  • Order yours before 2.30pm for same day dispatch
Guaranteed Safe Checkout

Beschrijving

Er zijn verschillende versies over de oorsprong van de naam Bergamot, de meest suggestieve verklaring is dat het is afgeleid van het Turkse beg-armudi, wat “des Konings’ peer” of “prins der peren” betekent. Er wordt ook aangenomen dat de naam is ontleend aan de Italiaanse stad Bergamo en dat het Italiaanse woord “bergamotto” ervan is afgeleid. Hoe dan ook, het werkelijk zekere feit is dat de geschiedenis van bergamotolie begon in Calabrië, Zuid-Italië, waar deze vrucht nog steeds op grote schaal wordt verbouwd.

Bergamot Oorsprong & Kenmerken

Bergamot (Citrus Bergamia) behoort tot het geslacht van citrusvruchten, behorend tot de familie Rutaceae. De vrucht van de groenblijvende bergamotboom lijkt veel op sinaasappels, maar is kleiner en rond tot peervormig, met een groengele kleur als ze eenmaal rijp zijn. Het sap van de bergamot is minder zuur dan dat van citroen, maar meer bitter van smaak dan grapefruitsap. Genetisch onderzoek suggereert dat bergamot een hybride is van twee andere citrusvruchten, de ene is een soort limoen, de andere een zure sinaasappelsoort. Het is onbekend of dit een spontane, natuurlijk ontstane hybride is.

De bergamotboom wordt tot vijf meter hoog, heeft gladde ovale bladeren en trossen witte stervormige bloemen die bloeien in de winter. Pas na 3 jaar enten, draagt het voor het eerst vrucht. Een eenmaal volgroeide boom, dat is na ongeveer 12 jaar, kan voortdurend en overvloedig vrucht dragen, dit neemt pas na 70-80 jaar af.

Bergamotolie & Voordelen

Het oudst bekende gebruik van bergamotolie is afkomstig van Italiaanse op kruiden gebaseerde remedies, voornamelijk vanwege de antiseptische eigenschappen en om de spijsvertering te stimuleren. Bergamotolie wordt daar nog steeds graag gebruikt als natuurlijk middel voor de huidverzorging en vanwege de verjongende effecten. In Ayurvedische behandelmethoden staat bergamotolie bekend om het kalmerende en herstellende vermogen bij een grote verscheidenheid van aandoeningen – zowel uitwendige als inwendige – onder andere bij huiduitslag, zweren, psoriasis en acne, keelpijn, hoesten en verkoudheid, om koorts te onderdrukken en angst en depressie te verlichten. Bergamot kan ook worden gebruikt voor orale gezondheid.

Bergamotolie, door stoomdestillatie gewonnen uit de schil van ongerijpt fruit, heeft een licht fris citrusaroma met bloemige tonen. De kleur is oranjeachtig-groen, maar dit kan na verloop van tijd veranderen tot olijfgroen. De kleurverandering heeft geen invloed op de kwaliteit van de olie.

Van bergamotolie wordt niet alleen beweerd dat het genezende eigenschappen heeft, maar het is ook een veel gebruikt hoofdingrediënt in geurstoffen voor parfums en andere cosmetica, en als smaakstof in bijvoorbeeld Earl Grey-thee. Bergamotolie wordt ook als heilzame olie beschouwd in de aromatherapie.

De unieke bestanddelen in bergamotolie veroorzaken de pijnstillende, antiseptische, krampstillende, schimmelwerende, ontstekingsremmende, anti-depressieve, spijsverterings-ondersteunende, kalmerende en zelfs afrodiserende eigenschappen. Bij alternatieve therapieën wordt aangenomen dat bergamotolie een reeks niet-gerelateerde aandoeningen bestrijdt en voorkomt, zoals acne, angst, chronisch vermoeidheidssyndroom, depressie, hoofdpijn, slapeloosheid, niet-allergische rhinitis, arthritische gewrichtspijn, eczeem en psoriasis.

Bergamotolie voor de huid

Bergamotolie wordt sinds lang geprezen om zijn antibacteriële en schimmelwerende effecten, en kan zowel huidinfecties als orale infecties behandelen. De antibiotische en desinfecterende eigenschappen van bergamotolie kunnen herstel van de huid versnellen en ondersteunen bij de behandeling van kleine wonden, eczeem, zweren, puistjes en psoriasis, het reinigt de poriën en egaliseert de teint. Dankzij de diverse voordelen voor de huid, is bergamotolie een favoriet bestanddeel van veel crèmes en lotions die geschikt zijn voor de vette huid en tegen acne. Bergamotolie verfrist de huid, is voedend en heeft een drainerend en versterkend effect. Tegelijkertijd kan het aroma stimulerend werken op stemming en humeur.

Voor gezichtsverzorging is verdunde bergamotolie met name geschikt voor normale tot gevoelige en droge huid. Bergamotolie zorgt voor een jeugdig uiterlijk van de huid doordat het de verdeling van pigment en melanine in de huid reguleert. Eczeem kan worden verminderd en schimmelinfectie, pigmentverlies en psoriasis kan worden voorkomen door topisch gebruik.

Zoals alle citrusoliën is bergamotolie fototoxisch. Dit betekent dat de huid door deze olie gevoeliger wordt voor zonlicht en daarom mag bergamotolie niet worden gebruikt tijdens het bruinen of blootstelling aan tropische zon. Gebruik de olie bij voorkeur ‘s avonds voor het slapen gaan.

Bergamotolie als deodorant
Bergamotolie is zeer geschikt als natuurlijke vervanger van deodorant. Door de desinfecterende eigenschappen krijgen microben en andere eventueel aanwezige ziektekiemen geen kans infecties of andere huidaandoeningen te veroorzaken. Bergamotolie kan ook worden gebruikt tegen luizen en parasieten, of in verdund vorm als mondspoeling dienen voor verbeterde orale gezondheid.

Bergamotolie als pijnstiller
Vanwege de pijnstillende eigenschappen kan bergamotolie pijn verlichten. Het stimuleert de afscheiding van bepaalde hormonen die de pijngevoeligheid van de zenuwen verminderen. Dit maakt het tot een gunstig middel om hoofdpijn, verstuikingen en spierpijn te verlichten.

Bergamotolie & Aromatherapie

Vreugde in een flesje! Zowel de stimulerende als ook de kalmerende werking maakt essentiële olie van bergamot zo uniek. Het kan worden gebruikt om gevoelens van stress te verminderen en een positieve stemming te stimuleren. Maar heeft tevens een kalmerende en zuiverende werking op de huid. Verdrijf donkere en sombere gevoelens met de verkwikkende eigenschappen van bergamotolie. Door de sterke stemmings-verbeterende effecten geeft het kracht, rust en geduld bij nervositeit of rusteloosheid. Bergamotolie verbetert het humeur en zelfvertrouwen, waardoor je meer rust en vreugde ervaart.

Liefhebbers van aromatherapie zijn ervan overtuigd dat door het inademen van (verdampte) etherische oliën of indien door de huid geabsorbeerd, het lichaam signalen stuurt naar het limbisch systeem – dit is het deel van de hersenen dat emoties en herinneringen reguleert. Hierdoor kunnen fysiologische effecten worden veroorzaakt, zoals verlaagde bloeddruk, hartslag en ademhaling, en tegelijkertijd de productie van het “feel-good” hormoon serotonine en de neurotransmitter dopamine toeneemt.

De alfa-pineen- en limoneen-componenten in bergamotolie zijn antidepressiva en van nature stimulerende middelen. De verbeterde bloedcirculatie die ze veroorzaken, zorgt voor een gevoel van frisheid, vreugde en energie. Maar er is meer aan de hand: de gestimuleerde hormonale afscheidingen bevorderen ook een goede stofwisseling. Dit leidt tot een verbeterde opname van voedingsstoffen, assimilatie en afbraak van suikers en, daaruit voortvloeiend, verlaging van de bloedsuikerspiegel.

Dit is een perfecte olie om te verdampen in je huiskamer, praktijkruimte of werkplek. Het zal ieders humeur positief beïnvloeden.
Het aroma van bergamotolie laat zich goed combineren met een breed scala aan geuren die elkaar aanvullen, bijvoorbeeld met lavendel, kamille, jasmijn, geranium, jeneverbes of citroen. Bergamotolie heeft, net als lavendel, het vermogen om de gunstige effecten van andere essentiële oliën te versterken.

Bergamotolie als natuurlijk antidepressivum
Omdat bergamotolie werkt als een natuurlijk antidepressivum en stimulerend middel, is het bij uitstek geschikt voor aromatherapie. Angst en stress kunnen worden verminderd door een verbeterde bloedcirculatie. De verandering die het teweeg brengt op de neurologische en mentale toestand, kan bovendien een positieve uitwerking hebben op de slaap. Bergamotolie stimuleert afgifte van hormonen, zoals dopamine en serotonine, waardoor ontspanning en rust wordt bevorderd. Een paar druppels bergamotolie in heet water of in een verdamper kunnen worden ingeademd om zo te profiteren van die kalmerende effecten. Dit helpt ook bij aandoeningen van de bovenste luchtwegen, zoals bij verkoudheid en griep.

Bergamotolie voor massage
Bestrijd vermoeidheid met een mix van bergamot en ylang-ylang-olie (verhouding van 1:1), vermengd met een dragerolie voor een opwekkende massage.
Spijsverteringsproblemen kunnen worden behandeld door een buikmassage met een paar druppels bergamotolie te vermengen met amandelolie.
Maagkrampen – bergamot, lavendel, kamille en marjolein vermengd met een dragerolie om het pijnlijke gebied te masseren.

Bergamotolie voor een herstellend bad
Door regelmatig bergamotolie aan je badwater toe te voegen, kan het beschermende vermogen van het lichaam worden verbeterd, om infecties te voorkomen door de groei van bacteriën, virussen en schimmels te remmen. Tegelijk wordt metabolisme gestimuleerd en zorgen de secretie-klieren ervoor dat zweten optreedt, wat bijdraagt aan de uitscheiding van gifstoffen uit het lichaam. Baden met bergamotolie kan koorts verlagen en hoest, griep en andere ademhalingsproblemen zoals bronchitis en astma verlichten. Het ontspannende effect op de spieren en zenuwen helpt bij het verzachten van hoofdpijn, spierpijn, krampen en verstuikingen.

Bergamotolie voor haarverzorging
Bergamotolie kan worden toegepast als verzachtend middel voor een geïrriteerde hoofdhuid. Voeg een paar druppels bergamotolie toe aan je shampoo en masseer het in de hoofdhuid.

Gebruik van bergamotolie
Bij gebruik op de huid wordt sterk aanbevolen om bergamotolie te verdunnen met een dragerolie of een ander huidverzorgingsproduct. In verband met de fototoxische verbinding moet directe blootstelling aan zonlicht en UV-straling worden vermeden. Bewaar bergamotolie op een donkere plaats en buiten bereik van direct zonlicht.

Extra informatie

GewichtNiet beschikbaar
Flessengrootte

, , ,

 

NEED TO ORDER IN BULK?

For bulk orders of gallons, drums and more, please fill out the form in wholesale page and we will contact you with pricing and shipping.
(Shipping will vary depending on your location and the size of you bulk order.)

Sale and promotional price is not valid on bulk orders of 55 gallons or more.

Become A Wholesaler