Акција!

Ulje smirne

$49.50$157.50

-10%

Brend: Nefertiti prirodna ulja i biljke
Zemlja porekla: Egipat
Botanički naziv: Commiphora mirrha
Porodica: Burseraceae
INCI: Čisto aromatično ulje Commiphora Mirrha
Korišćene komponente: Smola
Metoda ekstrakcije: Destilacija vodenom parom
Miris: zemljan, drvenast i slabo sladak
Izgled: ćilibar do braon
Agregatno stanje: Tečnost
Prirodno: Da
Čistoća: 100% čistoća
Sertifikati: ISO & MSDS
Sastav: čisto aroma ulje
Dostava: Izračunava se na blagajni

Original price was: $55.00.Current price is: $49.50.
Original price was: $100.00.Current price is: $90.00.
Original price was: $175.00.Current price is: $157.50.
  • Order yours before 2.30pm for same day dispatch
  • Delivery worldwide (from 5 to 8 Days)
Guaranteed Safe Checkout

Priča kaže da je Nefertiti, zaslepljujuće lepa žena egipatskog faraona Ehnatona, stavljala mirisne šišarke na glave gostiju u palati. Ove šišarke su sadržale mešavinu životinjske masti sa smolom smirne i nekim drugim mirisnim biljem. Od telesne temperature, smola se topila i curila kroz kosu i preko ramena gostiju. Ovo ih je pretvorilo u hodajuće oblake parfema širom palate. Dugo se sumnjalo u ovu priču jer su kao dokazi postojali samo pronađeni crteži, sve dok na iskopavanjima u Egiptu 2019. nisu pronašli skelet koji je na glavi imao nešto slično kao iz pomenute price. Drugim arheološkim iskopavanjima ranije su pronađeni kameni ormarići u kojima je Nefertiti čuvala smirnu.

Prvi pomen smirne je pre oko 3.700 godina, što ga čini najstarijim poznatim parfemom na svetu. Poznato je da je smirna u starom Egiptu korišćena za balzamovanje mumija, ali je takođe bila i parfem i korišćena je za oralnu negu (protiv lošeg zadaha i zubnih problema), kao i kao lek za mnoge infekcije, uključujući lepru i sifilis.

Po staroj kineskoj tradiciji koristi se za rane i krvarenja, kao i za čireve, hemoroide i ženske tegobe.

Poreklo i karakteristike smirne

Smirna je mirisna supstanca, ali gorkog ukusa napravljena od gume i smole, slično kao olibanum ili tamjan. Mirisi smirne i tamjana su egzotični i izuzetni, ali ćete, nažalost, retko naići na ove arome. Ime smirna dolazi iz semitskog jezika preko grčkog: koren „mrr“ znači „gorko“.

Smirna se može ekstrahovati iz nekoliko vrsta biljnog roda Commiphora, ali se uglavnom dobija iz Commiphora africana. Sirova smola se obrađuje destilacijom vodenom parom, što rezultira gustim bledo žutim uljem sa toplim začinskim, ali slatkim i blago dimljenim mirisom. Smirna proizvodi jak miris kada se spali.

Vrste Commiphora su obično visoko razgranati listopadni grmovi sa glavnim stablom obično zakrivljenim. Većina sorti ima grane u obliku trna koje su okomite na stabljiku i daju biljci čudan izgled. Biljka ima retke, aromatične trouglaste listove. Posle kiše pojavljuju se žuto-crveni ili zeleno-beli cvetovi, a zatim sitne bobice.

Miro se javlja kao divlja biljka u suvim pustinjskim predelima. U Somaliji, odakle je biljka nastala, naziva se “molmol”. Danas raste u severnoj Somaliji, Etiopiji, Arabiji, Jemenu, Južnoj Africi, Saudijskoj Arabiji, Bliskom istoku i Indiji.

Zrnasta smola se sakuplja kroz rez na trupu. Zbog veoma visokih pustinjskih temperatura, omekšana smola izlazi sama. Berba smole se odvija uglavnom u julu i avgustu, najtoplijim mesecima u godini. Kanali od smole se polako odvode i biljku treba ostaviti na miru tokom narednih šest do dvadeset četiri meseca nakon sečenja, kako bi se sprečilo da se biljka osuši i ugine. Smola se suši pre destilacije. Prinos eteričnog ulja iz smirne je oko šest do osam odsto, što znači da je za proizvodnju jednog litra ulja potrebno oko 16 kg smole. Boja viskoznog ulja može da varira između žuto-zelene i ćilibarne, a sa godinama postaje viskoznija. Kao bazna nota, smirna se koristi u vrlo malim procentima u orijentalnim ili jakim cvetnim parfemima. Eterično ulje smirne ima jak začinski i slatki miris.

Smola smirne je oduvek bila skupa roba u zemljama Južne Arabije. Smirna je korišćena za bogosluženja u hramovima i za brojne dimne prinose bogovima koji sadrže i smirnu i tamjan, takođe i za izgon đavola i odavanje počasti mrtvima. Smirna se takođe koristilo u pomazanju kraljeva, kraljica i proroka. Osvežavajući i prodoran miris smole je dobrodošla pojava u svim prilikama. Veruje se da smirna promoviše i unapređuje duhovnost od davnina i da ima verski značaj vekovima. 

Ulje smirne i prednosti

Smirna se koristi u kozmetičkoj industriji u proizvodnji paste za zube i tečnosti za ispiranje usta, kao i aroma u hrani i (alkoholnim) pićima. Na Bliskom istoku, gorka smirna se žvaće zbog svog antiseptičkog dejstva. U afričkim narodnim lekovima poznata je i koristi se zbog svoje dezinfekcione sposobnosti.

Mnoga lekovita svojstva se pripisuju smirni od davnina. Rečeno je da je antiseptik, adstringent (sluzokoža desni i usne duplje), ekspektorans i čisti krv. Dezinfekcioni efekat se može pripisati taninima u smoli koji takođe obezbeđuju zaptivanje rana. Smola smirne ostaje kao zaštitni sloj na tretiranoj rani, sprečavajući prodiranje bilo koje bakterije. Smirna ima mnogo primena, kao što su u borbi protiv bronhitisa, ekcema, lišajeva, bora, rana, artritisa, zubobolje, glavobolje, neredovnih menstruacija, (hroničnih) prehlada, hemoroida, infekcija respiratornog trakta, laringitisa, nečiste kože, upale stopala ( bolesti desni), čirevi ili upale u ustima, bolesti pluća i moguće bolesti štitne žlezde.

Ubija štetne bakterije

Jedno od ulja koje se u Starom Egiptu koristilo za balzamiranje mumija bilo je smirna. Pored lepog mirisa koji pruža, takođe usporava propadanje. Naučnici sada znaju da ulja koja se koriste za balzamiranje ubijaju bakterije i druge mikrobe. Pored toga, smirna – često u kombinaciji sa tamjanom – spaljivana je u bogomoljama kako bi se pročistio vazduh i sprečilo širenje zaraznih bolesti, uključujući i one izazvane bakterijama. Nedavno istraživanje je pokazalo da spaljivanje smirne i tamjana smanjuje broj bakterija u vazduhu za 68%.

Preliminarna istraživanja na životinjama sugerišu da smirna može direktno da ubije bakterije, kao i da stimuliše imuni sistem da proizvodi više belih krvnih zrnaca, koje takođe ubijaju bakterije. U studijama u epruvetama, ulje smirne ima jake efekte protiv nekoliko zaraznih bakterija, uključujući neke od bakterija otpornih na lekove.

Smirna za oralno zdravlje

Smirna se tradicionalno koristi za lečenje oralnih infekcija i upala zbog svojih antimikrobnih svojstava. Studija je otkrila da ljudi sa Behcetovom bolešću – upalnim poremećajem – koji koriste vodu za ispiranje usta smirnom (4 puta dnevno tokom jedne nedelje) za lečenje bolnih čireva, čak 50% njih je imalo potpuno olakšanje od bolova, a 19% imalo je potpuno zarastanje ranica u ustima. Studije u epruvetama sugerišu da vodica za ispiranje usta koja sadrži ulje smirne takođe može pomoći gingivitisu, upalu desni oko zuba zbog nakupljanja plaka. Potrebno je više studija da bi se potvrdile ove prednosti, a imajte na umu da nikada ne progutate proizvode za oralnu negu smirne.

Lečenje kože

Tradicionalna upotreba smirne uključuje tretiranje kožnih rana i infekcija. Studija u epruveti pokazala je da je ulje smirne pomešano sa uljem sandalovine posebno efikasno u ubijanju mikroba koji inficiraju rane na koži. Pored toga, samo ulje smirne inhibira 43–61% rasta pet gljivica koje izazivaju kožna oboljenja, kao što su lišajevi i atletsko stopalo. Iako je potrebno više istraživanja da bi se potvrdile ove prednosti, ulje smirne može se koristiti za opšte dobro naše kože kada se razblaži i nanese direktno.

Smanjuje bol i otok

Glavobolje, bolovi u zglobovima i leđima su uobičajene žalbe. Ulje smirne sadrži jedinjenja koja stupaju u interakciju sa opioidnim receptorima tela, obaveštavajući mozak da nemate bol. Smirna takođe blokira proizvodnju inflamatornih hemikalija koje mogu dovesti do otoka i bolova.

Moćan antioksidans

Miro je snažan antioksidans koji se bori protiv oksidativnog oštećenja. Oksidativna oštećenja slobodnih radikala doprinose starenju i nekim bolestima. U studiji u epruveti, otkriveno je da su antioksidansi ulja smirne efikasniji u borbi protiv slobodnih radikala od vitamina E, još jednog snažnog antioksidansa. Udisanje ulja smirne ili lokalna primena su dve bezbedne upotrebe ulja smirne, koje mogu pomoći u zaštiti tela od oksidativnog oštećenja.

Druge potencijalne koristi

Sledeće primene se proučavaju kako bi se potvrdili potencijali ulja smirne i njegovih korisnih jedinjenja.

Krema za sunčanje – studija u epruveti pokazala je da ulje smirne dodato kremi za sunčanje SPF 15 značajno povećava blokiranje ultraljubičastih zraka nego samo krema za sunčanje. Ulje smirne samo po sebi, bilo je primetno manje efikasno od kreme za sunčanje.

Rak – druge studije u epruvetama sugerišu da ulje smirne može pomoći u ubijanju ili usporavanju rasta ćelija raka u jetri, prostati, dojci i koži. Ovo izgleda veoma obećavajuće, iako su potrebni testovi na ljudima da bi se dokazali ovi efekti.

Buđ – takođe se sugeriše da ulje smirne može da ubije buđ, uključujući aspergillus niger (koja se obično pojavljuje kao buđ na vlažnim zidovima, a koja ponekad može biti atributivni uzrok pneumonije) i aspergillus flavus (odgovoran za kvarenje i gljivičnu kontaminaciju hrane) .

Ulje smirne i aromaterapija

Ulje smirne je popularno za upotrebu u aromaterapiji, a za miris se kaže da izaziva jasnoću i unutrašnji mir.

Isparavanje ulja smirne

Da biste ulje kao finu maglu rasporedili u okolni vazduh, jednostavno dodajte 3 ili 4 kapi ulja smirne u difuzor ili aroma lampu. Nekoliko kapi ulja smirne se takođe može udahnuti iz maramice ili tkanine, ili možete dodati nekoliko kapi u vruću vodu i udisati paru. 

Pored toga, ovo ulje takođe može da odbije insekte i da ih drži podalje.

Zemljana aroma ulja smirne dobro se meša sa začinskim, citrusnim i cvetnim esencijalnim uljima, kao što su tamjan, limun i lavanda. Posebno je popularna kombinacija smirne i tamjana – osim što se međusobno dopunjuju, njihova interakcija proizvodi još veće koristi.

Masaža uljem smirne

Ovo ulje je veoma pogodno za upotrebu kao ulje za masažu. Da biste izbegli bilo kakvu iritaciju kože, toplo se preporučuje da razblažite 10 do 15 kapi ulja smirne sa bilo kojim preferiranim uljem za masažu, ili na primer sa uljem pšeničnih klica, jojobe, badema, kokosovo ili ulje semenki grožđa. Ovo takođe sprečava da ulje smirne prebrzo ispari.

Preporuke za upotrebu

Izbegavajte nanošenje ulja smirne na osetljiva područja oko očiju i unutrašnjeg uha. Operite ruke sapunom nakon rukovanja esencijalnim uljima da biste izbegli slučajno izlaganje osetljivim područjima.

Čuvajte ulje na suvom, hladnom i tamnom mestu (15-25ºC) i čuvajte van domašaja dece. Upotreba smirne tokom trudnoće i dojenja se strogo ne preporučuje.

Додатне информације

Тежина -
Bottle Size

, ,

 

NEED TO ORDER IN BULK?

For bulk orders of gallons, drums and more, please fill out the form in wholesale page and we will contact you with pricing and shipping.
(Shipping will vary depending on your location and the size of you bulk order.)

Sale and promotional price is not valid on bulk orders of 55 gallons or more.

Become A Wholesaler